Van Speijk Kamado BBQ Large

Wij hebben een Van Speijk BBQ Large 🤩 Dus hier mijn eerste ervaring!

Gelijk wilde ik voordat we de kamado gingen testen al wat accessoires in huis hebben. Dus kocht ik gelijk een heat defector. Op deze manier kun je de kamado naast het grillen ook als een soort oven gebruiken en gerechten laten garen.

Verder kocht ik houtskool, dat geeft de beste smaak en is het beste voor de kamado. En kocht ik een staalborstel zodat ik gelijk na het grillen het rooster schoon kan maken. Ook kocht ik een cederwood rookplank om uit te proberen. Je kunt hier vlees of vis op leggen en dit krijgt dan een vleugje van de rooksmaak. Andere accessoires staan nog op mijn lijst maar zal ik later aanschaffen.

Oké, de voorbereidingen qua accessoires waren gedaan dus gingen we boodschappen doen. We wilde het hele weekend gelijk de kamado uitproberen dus hadden we de eerste dag pizza op het menu en de andere dag ribeye en een stuk zalm (mijn vader eet geen vlees).

We hadden wat filmpjes gekeken als voorbereiding want voor ons ook nieuw een kamado. Ik kende het enkel door bij anderen te eten, maar nooit zelf wat mee gedaan. Voor de pizza 🍕 zette we de bbq tussen de 200-240 graden met de heat deflector zodat het meer een oven is dan een grill. De pizza ging er tussen de 8-10 min in en was daarna klaar. We gebruikte een kant en klare bodem die we hebben belegd, dus een pizzasteen was niet nodig.

Het resultaat was geweldig! 🙌🏼 Ik heb nog nooit zo een knapperige pizza zelf gemaakt. Toch heel anders dan in de ‘normale’ oven. De pizza saus was een blikje tomatenpuree gemengd met wat suiker en knoflook. We hadden vervolgens de pizza’s belegd met:

  • Mozzarella, blauwe kaas, belegen kaas, rode ui, olijven 🧀
  • Prosciutto, fuet, champignons, rode ui, belegen kaas en verse basilicumblaadjes 🍕
  • Belegen kaas, tonijn, rode ui, kappertjes, olijven en verse basilicum 🌿

Op zondag wilde we vlees op de bbq en een stuk zalm voor mijn vader die geen vlees eet. We zijn zaterdag al naar de slager gegaan om 3 stukken ribeye te halen om erop te leggen.

Er zijn heeeel veeeel manieren om een stuk vlees klaar te maken. We hebben veel filmpjes gekeken en de techniek die je normaal ziet in de pan is eerst dichtschroeien en daarna rustig garen. Dit zie je op de filmpjes juist andersom, eerst rustig garen en daarna even kort afschroeien en grillen.

Zo gezegd zo gedaan. We hebben de ribeye 🥩 eerst gegaard op 140 graden, helaas had ik nog geen thermometer gehaald dus dat was lastig te bepalen hoe lang iets moet. Juist ook omdat elk stuk vlees een andere dikte heeft. We kozen voor 40 minuten en daarna de heat deflector eruit en op 250 graden kort 1 min per kant gegrild.

Een aanrader is toch echt een thermometer kopen, het was op zich prima gelukt zonder, maar het vlees was wat aan de droge kant. Dit kan beter, dus volgende keer gaan we hier verder mee experimenteren 👩🏼‍🍳

De zalm hadden we op de cederwood rookplank op 140 graden tussen de 6-8 minuten gegaard dus met de heat deflector er weer in. Het plankje moet eerst maximaal een uur weken in water met wat zout en even 10 min aan 1 kant garen in de bbq. Deze kant draai je vervolgens naar boven en legt dan de zalm erop. Het was verrukkelijk 🤤

Thanks weer voor het lezen! Liefs, Mana

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *